'Je weet precies wat je eet'

08 augustus 2019

Groenten uit eigen tuin, dat is niet alleen gezond, maar ook lekker en goedkoop. En tuinieren is voor veel mensen een heerlijke hobby. Dus toen Sevim Yildiz ooit een moestuinproject in Plantenoord (what's in a name) had gezien, wilde ze ook zoiets in haar eigen buurt bij het Vijverzicht. Dankzij de hulp van Liesbeth van Wifferen en haar bemiddelingsbedrijf 'Groenprojecten met bewoners' en vooral de medewerking van Staedion is de droom van Sevim uitgekomen. Er wordt al druk geoogst in de tuin aan het Vijverzicht.

"Dit is toch dille?" vraagt Funda Taskin aan Sevim Yildiz. "Ik weet het niet zeker. Het kan ook venkel zijn." De tuin staat er prachtig bij. De tomatenplanten hangen vol groene vruchten, even verderop beginnen de eerste paprika's rood te kleuren, en de courgettestruik pronkt met gele trompetbloemen. "Ik begeleid wel vaker bewoners die met dit soort initiatieven komen", vertelt Liesbeth van Wifferen. "Ik help mensen dan bij het vinden van de juiste paden en het opstellen van een basisplan of een subsidieverzoek."
 

Winnaar duurzaamheidsprijsvraag

In dit geval belandde het moestuinplan bij Staedion, die een prijsvraag had waarin leuke kleinschalige projecten een subsidie konden winnen. En dat gebeurde. "We hoorden het goede nieuws in april en sindsdien zijn we lekker bezig!", zeggen Funda Taskin en Sevim Yildiz. De derde 'tuinvrouw' Necla Yildirim is met vakantie. "We gaan nog veel meer aanleggen. Er komt een terrasje met een zithoek, en een druivenpergola waar we heerlijk koel kunnen zitten. We hopen dat dat eind van de zomer al gebeurt, het geld is er in elk geval. Nou ja, anders bouwen we desnoods iets tijdelijks."

Sevim wijst trots naar alles wat er groeit en bloeit. "Bonen, aubergines, komkommers, sla, pepertjes... en aardbeien natuurlijk. Onze families helpen ook mee met water geven en zo." "We hebben al regelmatig sla geoogst", gaat Funda verder. "En er groeien ook veel verse kruiden zoals basilicum en peterselie en oregano. Wat ik zo fijn vind aan een moestuin: je weet precies wat je eet. Geen bestrijdingsmiddelen en zo. Alles verser dan vers. En ook de kinderen vinden het lekker, al waren ze eerst wat minder blij omdat de tuin een stukje van hun speelplek inneemt. Maar ter compensatie komt er wel een pannakooi hier vlakbij."

De hele buurt geniet mee van de tuin, en regelmatig komen mensen een babbeltje maken. "Bang voor diefstal zijn we niet hoor, hooguit pikken de kinderen soms een aardbeitje hier of daar. Maar verder is dit een fijne buurt, daar wordt niet gestolen. Nou ja, behalve dan door de vogels. Kraaien en meeuwen, die zijn best een probleem. Misschien moeten we een net over de tuin spannen zodat de vogels er niet meer bij kunnen."