Enthousiaste winnaars duurzaamheidsprijsvraag willen zonnepanelen, ledverlichting en groen

21 maart 2019

Op 20 maart werden de vijftien prijswinnaars van de duurzaamheidsprijsvraag bekend. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontvingen de winnaars in totaal € 200.000,- aan prijzengeld om hun ideeën uit te voeren. De jury koos uit ruim 50 inzendingen in totaal 15 winnaars waarvan twee aanmoedigingsprijzen. De inzendingen en plannen zijn divers, evenals de inzenders. Maar wie zijn zij, wat willen zij doen en waarom?

Duurzaamheidsprijsvraag 2019

Duurzaamheid leeft onder bewoners, zo blijkt uit de ruim 50 inzendingen voor de eerste editie van duurzaamheidsprijsvraag. Brein achter de prijsvraag is Guido van de Wijgert, programmamanager duurzaamheid bij Staedion: “De inzendingen waren even divers als de afzenders,” vertelt Guido, “het is ook erg leuk zoveel enthousiaste bewoners te zien.” De duurzaamheidsprijsvraag kent vier categorieën: groen, energiebesparend, energiebewustwording en energieopwekkend. In iedere categorie zijn een eerste tot en met een derde prijs uitgedeeld en er zijn twee aanmoedigingsprijzen toegekend.
 

Enthousiaste prijswinnaars in vier categorieën

De juryleden reikten drie prijzen uit per categorie. De categorieën zijn: groen, energiebesparing, energiebewustwording en duurzame energieopwekking. Eerste prijswinnaar in de categorie groen is Tuba Ozturk, met haar plan voor de aanleg van een moestuin in Middenstede. Zij zag een moestuin elders in de stad, zocht vervolgens uit of het ook in haar straat kon en zond het idee in. Eerste prijswinnaar in de categorie energiebesparing is Woongemeenschap Wateringse Hof met een plan voor ledverlichting en bewegingssensoren. “Nu brandt het licht 24 uur per dag. Wij verwachten dat wij met ledverlichting en bewegingssensoren een aanzienlijke energiebesparing kunnen realiseren.” Aleksandra Noordijk wint met haar medestudenten de eerste prijs in de categorie duurzame bewustwording. Zij gebruiken het budget voor afvalscheidingscontainers. “Dankzij deze prijs gaan 400 studenten afval scheiden!” vertelt Aleksandra enthousiast. Bij duurzame energieopwekking wonnen Clara Jongejan en haar medebewoners de eerste prijs. Het budget dat zij winnen is voor de plaatsing van zonnepanelen aan de Westduinweg. Het bijzondere aan dit project is dat het toepasbaar is voor meerdere plekken in Den Haag.
 

Aanmoedigingsprijzen

De juryleden reikten twee aanmoedigingsprijzen uit. Om te bepalen of deze plannen uitvoerbaar zijn, is aanvullend onderzoek nodig. Joeri Groenewegen won samen met zijn medestudenten: “Wij wonen aan de Bierkade in een monumentaal pand en willen graag zonnepanelen op ons dak. Bij monumentale panden mogen zonnepanelen vanaf de straat niet zichtbaar zijn. Wij ontdekten dat ons dak een u-vorm heeft, waardoor het misschien mogelijk is om zonnepanelen aan de binnenkant te plaatsen, zodat ze onzichtbaar zijn. Met deze prijs kunnen we in ieder geval uitzoeken of het uitvoerbaar is.” Op de vraag waarom zij het idee hebben ingediend, geven Joeri en zijn huisgenoten een kraakhelder antwoord: “Op de beschikbare oppervlakte passen 23 tot 24 zonnepanelen, daarmee kunnen wij net iets meer energie opwekken dan wij verbruiken. Wij betalen 25 euro aan gas in de maand en is het interessant om op termijn te zien of de energiekosten van zonnepanelen lager uitvallen.”