Bewoonster geeft tips over gezond wonen

05 april 2018

Vocht en schimmel in uw woning zijn heel vervelend en kunnen uw woonplezier negatief beïnvloeden. Daarom nemen wij bij Staedion klachten over vocht en schimmel altijd heel serieus. Bewoonster mevrouw Pandithakoralage vertelt over de vochtplekken in haar badkamer en hoe deze klachten verholpen zijn.

Al meer dan 25 jaar woont mevrouw Pandithakoralage met plezier in de Molenslootstraat. In al die jaren hebben haar man en zij nooit klachten gehad. Afgelopen jaar kregen zij voor het eerst te maken met vochtplekken in hun badkamer.

“Wij zijn gewend om iedere dag te douchen,” vertelt zij. “Ik kan zelfs niet slapen als ik niet heb gedoucht. We maken dus veel gebruik van de badkamer. Wij merkten dat het plafond iedere keer na het douchen geel werd en er ontstonden zwarte schimmelplekken. Het was druk bij Staedion, maar na drie keer bellen, stuurden zij een monteur.”
 

Bouwkundige gebreken of verkeerd woongedrag?

Vochtproblemen kunnen ontstaan door bouwkundige gebreken of door verkeerd woongedrag. Bouwkundige oorzaken van vochtproblemen in uw woning kunnen lekkages, gebrekkige ventilatievoorzieningen of een fout in de constructie van de woning zijn. Bij verkeerd woongedrag gaat het vaak om onjuist ventileren, een te hoge vochtproductie in de woning en/of te weinig stoken.

Bij mevrouw Pandithakoralage bleek het te gaan om gebrekkige ventilatievoorziening. “Wij hebben geen raam in de badkamer. Vandaar de monteur - naast het overschilderen van het plafond – ventilatieroosters in alle deuren van onze woning heeft geplaatst.”

Toch kwam, na zes maanden, de vochtplek op het plafond weer terug en had het gezin ook een lekkage in de keukenkast. De kast werd door de monteur van Staedion vervangen. In de badkamer is er een buis aangelegd bij het plafond om de ventilatie in de badkamer beter te laten verlopen. “De monteur vertelde dat deze eigenlijk onder de douchebak geplaatst had moeten worden toen de badkamer werd ingericht, maar dat is nooit gebeurd.”
 

Doe de gezond-wonen check!

Mevrouw Pandithakoralage is tevreden over de hulp van Staedion. “Mijn klachten zijn steeds serieus genomen en de vochtproblemen zijn snel opgelost. Ik zie nu helaas weer wat gelige plekken, dus ga toch weer bellen voordat het weer erger wordt.” Daarnaast gebruikt zij ook de tips op de site van gezondwonen.nl. over hoe vocht en schimmel in de woning voorkomen kunnen worden. Dat betekent de woning goed ventileren en de vochtbalans gezond houden. Dat lijkt dubbel, want aan de ene kant moet u uw ramen openzetten om uw woning goed te luchten en aan de andere kant moet u uw huis droog houden door het te verwarmen. Op de website - een gezamenlijk initiatief van verschillende woningcorporaties - vindt u uitleg over hoe dit precies werkt. Daarnaast zijn er veel filmpjes te zien over hoe u vocht herkent en hoe u het beste uw woning kunt ventileren. Ook kunt u uw kennis checken door de gezond-wonen check te doen.