Tips & advies

Hoe voorkom ik een huurachterstand?

geldfit

Maak jij je wel eens zorgen of je de huur nog kunt betalen? Jij bent niet de enige. Wist je dat 1 op de 5 huishoudens lichte tot ernstige zorgen over geld heeft? Vaak komt dit door veranderingen in het leven, zoals een scheiding, werkeloosheid of ziekte. Je staat er niet alleen voor. In dit artikel geven we je tips om een huurachterstand te voorkomen. Wil jij gelijk hulp bij je geldzaken? Dan bieden wij jou de gratis Geldfit test aan.

Tips om een huurachterstand te voorkomen: 

  1. Hoe eerder je in actie komt hoe beter. Zoek zo snel mogelijk hulp en neem contact met Staedion op als je verwacht dat je de huur niet kunt betalen. Zo kunnen we samen voorkomen dat de schuld groter wordt.
  2. Wees eerlijk over je financiële situatie als je contact opneemt. Heb je schulden bij andere bedrijven zoals je energieleverancier of zorgverzekeraar? Wees hier eerlijk over, alleen dan kunnen we je goed helpen.
  3. Vraag een betalingsregeling aan. Dit is een afspraak om de huur later en/of in delen te betalen. Als we samen een betalingsregeling hebben afgesproken dan is het belangrijk dat je je aan deze afspraken houdt en op tijd betaalt.
  4. Je betaalt je huur altijd vooraf. Op zijn laatst op iedere 1e van de maand. Wist je dat je bij Staedion uit vier dagen kunt kiezen waarop de huur afgeschreven mag worden? Dit kun je zelf aanpassen via: mijnstaedion.nl.
  5. Zorg dat je geldzaken fit zijn. Je geldzaken zijn fit als jij iedere maand je vaste uitgaven kunt betalen én als je daarna genoeg geld overhoudt om van te leven.
  6. Zorg voor overzicht in je administratie en laat de rekeningen en schulden niet verder oplopen.
  7. Geef niet meer uit dan er binnenkomt.
  8. Kijk of je kunt besparen op je vaste lasten, door bijvoorbeeld van energieleverancier op zorgverzekering te wisselen.
  9. Zorg voor voldoende spaargeld. Zet iedere maand een vast bedrag op je spaarrekening, en houd je hier ook aan. Het Nibud adviseert om 10% van je inkomen opzij te zetten.
  10. Controleer je automatische afschrijvingen. Kloppen deze wel en zijn deze kosten echt nodig? Misschien kun je wel op bepaalde kosten bezuinigen.
  11. Bereken je recht. Misschien heb je wel recht op landelijke toeslagen en subsidies. Met de rekentool Bereken uw recht kun je dat direct nagaan.

Wij helpen je graag met Geldfit

Om jou te helpen bij je geldzaken werken we samen met Geldfit.nl. Dit is een online platform waar verschillende organisaties, bedrijven en gemeenten je gratis helpen om je geldzaken weer gezond te krijgen en te houden. Geldfit is ook beschikbaar in de gemeente Den Haag en voor bewoners van Staedion. Doe de korte test en je krijgt gelijk tips om mee aan de slag te gaan en je ziet de hulp die beschikbaar is voor je persoonlijke situatie. Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute.